Zoeken

Bouwput Paleis Het Loo voltooid

Ruim een jaar lang heeft Volker Staal en Funderingen (VSF), onderdeel van VolkerWessels, gewerkt aan de ondergrondse uitbreiding van Paleis Het Loo. De 4500 m2 grote bouwput is opgebouwd uit een veelvoud aan funderingstechnieken afgestemd op de ondergrond en de locatie. De grote bouwput (De Bassecour) is opgebouwd uit met groutankers verankerde en afgestempelde CSM-wanden en met GEWI-ankers verankerde staalvezel onderwaterbetonvloer.

DSC05909.JPG

Ondergrondse aansluitingen

 

Vooral speciaal zijn de 4 ondergrondse aansluitingen onder de bestaande, op staal gefundeerde bebouwing van het uit 1686 daterende paleis. Deze bouwputten bestaan uit een aaneenschakeling van jetgroutkolommen of bodeminjectie met onderwaterbeton. Eventuele zakking van de bestaande bebouwing wordt vooraf gecompenseerd door tientallen vijzels die opgelegd zijn op een speciaal daarvoor aangebrachte staalconstructie. Met het slopen van de tijdelijke compartimenteringswand tussen de grote bouwput en de laatste aansluiting onder het paleis komt er een einde aan de werkzaamheden van VSF en wordt het werk overgedragen aan de bouwkundig aannemer. Het paleis heeft geen enkele schade opgelopen door de ingrijpende ondergrondse werkzaamheden.

 

Toekomst

De komende jaren werkt Paleis Het Loo aan een grootscheepse renovatie en uitbreiding. Ruim 30 jaar na de openstelling van Paleis Het Loo als museum is groot onderhoud noodzakelijk. Het groot onderhoud betreft vervanging van technische installaties, klimaatinstallaties en asbestsanering. Tegelijk met deze intensieve renovatie vindt een ondergrondse uitbreiding van Paleis Het Loo plaats. Met deze uitbreiding komt er meer ruimte voor wisseltentoonstellingen en publieksfaciliteiten en kan de omvangrijke collectie beter worden gepresenteerd aan de museumbezoekers.