Zoeken

Feestelijke start Dijkvernageling Vianen

Met een hoogwerker bracht Heemraad Goos den Hartog van Waterschap Rivierenland samen met wethouder André Landwehr van de gemeente Vianen op 11 juni een dijknagel aan in de dijk van Vianen. Met deze handeling is het startsein gegeven om de Lekdijk van Vianen te verstevigen.     RTV Utrecht heeft naar aanleiding van het feestelijk aanbrengen van de dijknagel interviews afgenomen met het Consortium Dijkvernageling en het Waterschap Rivierenland over de nagels die in de Lekdijk bij Vianen. Kijk naar "uitzending gemist" van RTV Utrecht via volgende link "Dijkvernageling Vianen". De rapportage is te zien vanaf 5.45 tot 7.00 minuten van de uitzending.   

15245211-WSRL-Ringdijk.jpg

Dijkvernageling Vianen

Over een lengte van ongeveer 250 meter is de stabiliteit van de dijk voor de toekomst onvoldoende en moet worden verbeterd. In zijn toespraak benadrukte heemraad Goos den Hartog het belang van deze innovatieve maatregel: “Als waterschap zijn we steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden om onze rivierdijken te verbeteren. Met het aanbrengen van deze dijknagels, zo’n achttien meter lange staven van glasvezel, gaan we ervoor zorgen dat de dijk weer stevig en stabiel wordt en het land achter de dijk zal beschermen.” Wethouder van gemeente Vianen, André Landwehr, vulde aan: “Ik ben blij dat dit project weinig overlast oplevert voor de inwoners van Vianen en in vrij korte tijd kan worden uitgevoerd. “

 

Het project Dijkvernageling Vianen bestaat uit het aanbrengen van 273 stuks dijknagels onder een flauwe hoek in de teen van de Ringdijk tot ongeveer 18 meter diep. De nagels worden in 3 lagen boven elkaar aangebracht. De tussenruimte tussen de nagels is 2,75 m. De nagels bestaan uit een nagelelement met een groutschil met een doorsnede van 150mm.

Consortium Dijkvernageling

Vanaf 2005 onwikkelen Boskalis Nederland en Volker Staal en Funderingen gezamenlijk de techniek Dijkvernageling in het consortium Dijkvernageling. Het consortium wordt in de ontwikkeling van Dijkvernageling ondersteund op het constructieve vlak door een combinatie van de bedrijven Witteveen & Bos en Grontmij.