Zoeken

Mauritshuis Den Haag: Start Renovatie en Uitbreiding

Mauritshuis Den Haag is op dit moment gesloten voor het publiek. Tijdens de sluiting zijn ruim 100 topstukken uit de collectie te zien in het Gemeentemuseum Den Haag. Een lichte, ondergrondse foyer zal het Mauritshuis gaan verbinden met het tegenovergelegen pand Plein 26.  De werkzaamheden betreffende het casco worden uitgevoerd door Volker Staal en Funderingen en Bébouw Midreth. Halverwege 2012 start het project, het museum verwacht weer open te gaan in 2014.

Mauritshuis 01.jpg
Mauritshuis 01.jpg

Toen drie jaar geleden een deel van het tegenovergelegen pand, Plein 26, vrijkwam, zag het Mauritshuis haar kans schoon om uit te breiden. Het museum heeft door de immer groeiende bezoekersstroom behoefte aan een nieuwe, meer toegankelijke en representatieve entree en aan flexibele tentoonstellingsruimtes. Ook wil het Mauritshuis haar educatieprogramma verbreden en verdiepen en is het interieur dringend aan renovatie toe.

Mauritshuis 02.jpg

Ruimte aan de overkant

Plein 26 is onderdeel van de Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte, een langgerekt gebouw uit de jaren dertig, ontworpen in Art Decostijl door Jo Limburg.
Het Rijksmonument wordt in het ontwerp van Hans van Heeswijk betrokken bij het Mauritshuis door een moderne foyer, die het gebouw ondergronds verbindt met het classicistische stadspaleis. Zo verdubbelt het oppervlak van het museum.

Mauritshuis 03.jpg

Licht en overzicht

Nadat de Rijksgebouwendienst de mogelijkheden van een onderdoorgang tussen de twee gebouwen had onderzocht en goedgekeurd, wees een jury onder voorzitterschap van Liesbeth van der Pol Hans van Heeswijk aan als architect. Van Heeswijk, spreekt van "een droomproject". In zijn ontwerp wil hij waarborgen dat bezoekers in een oogopslag de weg kunnen vinden. Hiervoor liet hij zich inspireren door musea als het Louvre in Parijs en het British Museum in Londen.

Mauritshuis 04.jpg

Centraal in het ontwerp staat een groot ondergronds plein dat dienst doet als foyer. Het plein ligt ongeveer zes meter onder straatniveau, maar doordat het daglicht invalt door glazen delen, doet de ruimte licht en open aan. Het ondergrondse plein is meer dan een verbinding, maar een gebouw op zich, waar de bezoeker zich kan oriënteren op de route. Door de glazen delen kunnen bezoekers de gebouwen boven zich zien, waardoor ze weten waar ze zijn. De verschillende functies in de foyer, zoals garderobe en museumwinkel, zijn vormgegeven als meubels, waardoor de ruimte overzichtelijk blijft.

Mauritshuis 05.jpg

Entree in ere hersteld

De foyer is van bovenaf te betreden, via een nieuwe lift en trap op het voorplein. In het ontwerp wordt de entree, nu aan de zijkant, weer teruggebracht naar de voorkant van het Mauritshuis. Links op het voorplein komen een lift en een open trap in een constructie van glas. Deze wordt als een grote lantaarn op het verder lege voorplein geplaatst. Het ijzeren hek rond het Mauritshuis gaat open, waardoor het gebouw een opener uitstraling krijgt.

Mauritshuis 06.jpg

De kelder van het pand Plein 26 wordt verder uitgegraven en er wordt een verdiepingsvloer verwijderd.
Zo komt er licht en ruimte vrij voor de publieke functies, zoals de museumwinkel en het café. Het café is via de straat te betreden en biedt ook toegang tot het museum.
Hiertoe wordt de huidige entree van Plein 26 dichtgemaakt en de oorspronkelijke ingang op de hoek hersteld. Op de andere verdiepingen is ruimte voor tentoonstellingszalen en evenementenruimtes, een auditorium en kantoren.

Mauritshuis bouwt aan de toekomst

‘Mauritshuis bouwt aan de toekomst' is een ambitieus uitbreidingsproject, met als doel een museum te creëren dat voldoet aan de eisen en wensen van de 21ste eeuw. Een ondergrondse foyer gaat het museum verbinden met het tegenovergelegen pand, Plein 26. Het oppervlak verdubbelt, waardoor er meer ruimte komt voor kunst, exposities, educatie en evenementen. De entree komt op het voorplein en geeft het Mauritshuis de uitstraling die past bij zijn internationale allure.
Het uitbreidingsproject ‘Mauritshuis bouwt aan de toekomst' wordt mede mogelijk gemaakt door corporate sponsor Shell Nederland BV, BankGiro Loterij, het ministerie van OCW en het programma Kansen voor West van de Europese Unie.


Volg ons op twitter: @HetMauritshuis
Like ons op Facebook