Zoeken

Renovatie Koopvaardersschutsluis in Den Helder

Voor de provincie Noord-Holland werkt VSF samen met Van Hattum en Blankevoort aan de renovatie van de Koopvaardersschutsluis in Den Helder. Dat is nodig omdat de bestaande permanente kolkdamwand van de sluis wordt aangetast door een bacterie, wat leidt tot versnelde roestvorming en een verkorte levensduur. Om de sluis te behouden, is een innovatieve renovatie noodzakelijk.

Renovatie Koopvaardersschutsluis Den Helder.

Jetgrouten

De renovatie is opgesplitst in twee fases, waarbij de doorvaart continu gegarandeerd blijft. We passen de techniek jetgrouten toe, waarbij onder zeer hoge druk (400-500 bar) de grond achter de damwand versneden wordt met een mengsel van cement en water, ook wel grout genoemd. Zo ontstaan er groutkolommen met een doorsnede van 1 tot 1,5 meter, die de roestende damwand vervangen. Deze kolommen nemen zowel de dragende als de kerende functie van de damwand over en herstellen de levensduur van de sluis.

Om deze jetgroutkolommen te kunnen maken vanaf de betonvloer van de sluis dient er vooraf een bouwkuip aangelegd te worden. Deze bouwkuip bestaat uit een verankerde damwand en wordt door onze collega’s van KWS uitgegraven en na de renovatiewerkzaamheden weer aangevuld. 

Projectvoortgang

  • Fase 1 aan de westzijde van de sluis is al succesvol afgerond. Momenteel werken we aan fase 2 aan de oostzijde, waar we de bouwkuip aan het realiseren zijn. Dit gebeurt met eigen materieel en vakmanschap van VSF.
  • De damwand voor de oostzijde is inmiddels geplaatst en we zijn volop bezig met de aansluitkolommen om de bouwkuip te sluiten. Begin 2025 start de uitvoering van de jetgroutkolommen aan deze zijde.

Vakmanschap

Bij dit project komt de diversiteit aan funderingstechnieken die VSF in huis heeft volledig tot zijn recht. Het volledige proces, van het plaatsen van de damwand tot het uitvoeren van het jetgrouten, wordt uitgevoerd door onze eigen vakmensen en materieel.